WENDBAARHEID

03-02-2021

Eind 2017 kregen wij van het bestuur van SPO Utrecht de opdracht voor het ontwerpen van een nieuw schoolgebouw voor OBS Jules Verne in de wijk Ondiep. We hadden de tender van een paar andere architecten gewonnen met een heldere visie op de mogelijkheden voor deze school op deze plek. Een mooi startpunt, maar zoals vaker, is een ontwerpproces geen rechte lijn van A naar B. Zeker op een binnenstedelijke locatie is het vaak een complex proces met veel stakeholders, verschillende belangen en strikte randvoorwaarden. Naast de kern van de opgave, een gebouw waar kinderen en leerkrachten zich thuisvoelen, spelen zaken als esthetiek, duurzaamheid, geld en politiek ook een rol.


Als architect hebben wij de taak om met een goed ontwerp helderheid te scheppen in dit complexe proces en uiteindelijk een gebouw te realiseren waar alle belanghebbenden zich goed bij voelen. Een gebouw met een vanzelfsprekende uitstraling en inpassing in de wijk, dat na realisatie doet vergeten welke andere mogelijkheden en onmogelijkheden nog meer de revue gepasseerd hebben. Dit vraagt naast analytisch en strategisch vermogen, ook om inlevingsvermogen in de belangen van de verschillende betrokkenen en vooral om wendbaarheid. Los laten, opnieuw beginnen en zorgen dat er geen artefacten van een niet langer relevant ontwerp achter blijven.


Ook bij de Jules Verne verliep het proces op deze manier. We hebben veel varianten getekend en er is uiteindelijk een heel compact gebouw gekomen. Een eenvoudige vorm, maar met een bijzondere gevel. Het roodbruine metselwerk sluit prachtig aan bij de woningen en gebouwen uit begin 20e eeuw er omheen. Maar met een abstract en vrolijk spel van lijnen en vlakken onderscheidt het gebouw zich en toont het zijn functie. Een knipoog naar het architectonische icoon van Utrecht; het Rietveld-Schröderhuis.


We hebben allerlei ontwerp ideeën los moeten laten, maar daar zijn nieuwe, mooie dingen voor teruggekomen. Uiteindelijk hebben we, via een omweg, toch het beste uit deze opgave weten te halen en staat er over een paar weken een prachtgebouw.


Jules Verne wordt naar verwachting het voorjaar van 2021 opgeleverd.Meer zien van deze school? https://www.brique-architecten.nl/cases/bassischoo...

Visie bij start project
Visie bij start project
Eindresultaat
Eindresultaat