Bendien/Wierenga & Koning Ellis zijn nu Brique

01-07-2019

Vanaf 1 juli vormen Bendien/Wierenga en Koning Ellis samen het nieuwe architectenbureau Brique architecten.

Het nieuwe bureau is breed georiënteerd, met ruime ervaring in het ontwerp voor scholen, kantoren. Interieurs, woningen en publieke gebouwen. In de ontwerpen van Roos Bendien, Nataly Wierenga, Suzanne Ellis en Annegien van Dijk staat de mens centraal en is ‘welbevinden’ een belangrijke notie, laten ze weten.

De esthetische kant speelt uiteraard een rol; ook schoonheid draagt bij aan welbevinden, zeggen de vier vrouwen. Ze zien esthetiek echter niet als voornaamste doel. “We zien een steeds verdere verschuiving naar de architect die wordt ingehuurd voor een spectaculair beeld om mee te scoren.”

“Dat lijkt prestigieus, maar uiteindelijk marginaliseren architecten zelf hun rol met deze instagram-gebouwen. Ons vak is zoveel meer dan het maken van een mooi plaatje.”

Brique architecten wil gebouwen en interieurs ontwerpen die relaties versterken, waar mensen zich geborgen voelen en die ontwikkeling stimuleren. Daarmee wil het viertal gebouwen realiseren die zowel betekenis voor de mensen in en om het gebouw hebben, maar die ook een maatschappelijke betekenis hebben.

“Dingen als sociale veiligheid, leerprestaties en ziekteverzuim zijn allemaal aspecten die ook door de omgeving beïnvloed worden”, stelt Brique. Door zich goed te verplaatsen in de opdrachtgever of gebruiker, worden de ontwerpen ook duurzamer, menen de architecten.

In het verlengde daarvan ligt een tweede belangrijke notie voor Brique: de menselijke maat. “Wij vinden het belangrijk dat je gebouwen kunt relateren aan de schaal van het lichaam, waardoor je een gebouw begrijpt en je er prettig bij voelt”, leggen de architecten uit. “Dat is iets wat in de huidige architectuur, met zijn nadruk op grote, spectaculaire torens soms een beetje ontbreekt.”

Wat Brique betreft verdiept de architect zich in – bijvoorbeeld – de bewoner van een woongebouw en kan het ontwerp meteen worden begrepen als een woongebouw. “Ontwerpen op menselijke maat vraagt om aandacht voor detail en verfijning op verschillende schaalniveaus”, aldus Bendien, Wierenga, Elles en Van Dijk.

Brique architecten bestaat momenteel uit acht vaste medewerkers en is gevestigd in Amsterdam.