Jeroen Pithuis Amsterdam UMC

Transitiehuis voor chronisch zieke kinderen

Chronisch, ernstig zieke kinderen worden vaak langdurig opgenomen in het ziekenhuis. Zij hebben, samen met hun familie, een omgeving nodig waarin het leven zo normaal mogelijk is en waar alle zorg is gericht op een veilige overstap naar huis.

Het Jeroen Pit Huis is de eerste plek in Nederland, die dit biedt. Een nieuw zorgconcept in een nieuw gebouw. De ontbrekende schakel in de zorg tussen ziekenhuis en thuis waar het gezin wordt omringd door de beste zorg op medisch, verpleegkundig en psychosociaal gebied.

Het Jeroen Pit Huis staat op een prachtig groen gedeelte van het terrein van Amsterdam UMC. Een vrijstaand gebouw met 8 huiselijke familie-appartementen met direct uitzicht op groen en water. Een schaalbaar voorbeeld en kenniscentrum voor andere academische ziekenhuizen.
opdrachtgever:
Stichting Het Jeroen Pit Huis

locatie:
Amsterdam

start & oplevering:
2018 - 2022

projectstatus:
in uitvoering

oppervlakte:
1600 m2

uitvoerende partijen:
Dura Vermeer Renovatie Midden West BV, Complete installatietechniek, TPAHG architecten

in samenwerking met:
Concrete (Interieur ontwerp)

team:
Roos Bendien, Nataly Wierenga, George Justus

overige adviseurs:
Bouwadviesbureau Strackee, Basalt, Bureau Bouwkunde, Concrete, Nathalie Bockhoudt, Crescenta, Techniplan adviseurs, Peutz Groep

fotografie:
Emilie Houben www.emilieart.com

Kleinschalige en huiselijke uitstraling
Kleinschalige en huiselijke uitstraling

Duurzame houten constructie

Tijdens de bouw, was de prachtige houten constructie, goed zichtbaar. We kozen voor hout omdat het duurzaam en CO2-neutraal is, een korte bouwtijd heeft. Bovendien past het erg goed bij de groene locatie en de schaal van het gebouw. Lees meer over deze constructie in dit artikel van aannemer Dura Vermeer.

Impressie plattegrond, Concrete
Impressie plattegrond, Concrete

Care - Stay - Play, een plek om thuis te zijn

Het Jeroen Pithuis is een samenwerking van Stichting VanKarnebeek4Kids, het Emma Kinderziekenhuis (het vrouw/kind centrum van Amsterdam UMC, locatie AMC) en het Lindenhofje (onderdeel van het Leger des Heils Goodwill Centre Amsterdam). BRIQUE Architecten heeft in nauwe samenwerking met dit team, zorgprofessionals en betrokken ouders, het overall ontwerp gemaakt van het gebouw.

Het gebouw bestaat uit een aaneenschakeling van zorgruimtes en gemeenschappelijke ruimtes, met daaromheen kleine individuele appartementen voor de patientjes en hun familie. Als een klein "dorpje" in de overgang van het grootschalige ziekenhuis naar thuis. Een plek voor goede zorg, een aangenaam verblijf en om te kind te zijn: Care - Stay - Play.

Het Jeroen Pithuis is in 2022 uitgeroepen tot "zorggebouw van het jaar" door Architectenweb en "healthcare centre of the year" door de Frame Awards. Interieurontwerp door Concrete, Amsterdam.

Sessies met de gebruikers geven al in een vroeg stadium inzicht in de behoeften van de verschillende stakeholders (November 2019)
Sessies met de gebruikers geven al in een vroeg stadium inzicht in de behoeften van de verschillende stakeholders (November 2019)
Gemeenschappelijke ruimte
Gemeenschappelijke ruimte
Gezinsappartement met patientenkamer
Gezinsappartement met patientenkamer

Opening

Woensdag 11 mei is het Jeroen Pithuis officieel geopend door koningin Maxima. Een bijzonder evenement om bij te mogen wonen. Inmiddels hebben 2 gezinnen hun intrek genomen in dit unieke "transitiehuis" tussen ziekenhuis en thuis.