architecten

Leren in een kerk

Supreme College, Castricum

SVOK start schooljaar 20-21 met een nieuw onderwijsconcept, Supreme College. Een combinatie van het Middle Years Programme (MYP)* van het International Baccalaureate en het Nederlandse VWO. De school gaat komend schooljaar van start in een kerkgebouw uit de vorige eeuw in Castricum. De ruimte kenmerkt zich door hoge plafonds en hexagonale vorm. Maar hoe transformeer je dit tot een school?


Een unieke omgeving vraagt om een uniek programma. De docenten van Suprême College dromen van een innovatief en interactief onderwijs, waarin samenwerken, flexibiliteit en een speelsheid centraal staan.

opdrachtgever:
SVOK

locatie:
Castricum

start & oplevering:
2020

projectstatus:
Ontwerp

oppervlakte:
695 m2

team:
Nataly Wierenga, Elise Laurent

overige adviseurs:
bba-bv

We hebben een voorstel gedaan dat past bij de ideologie van deze nieuwe vorm van onderwijs en waarin het bestaande pand zijn waarde en kwaliteiten behoudt. Een aantal bouwkundige wijzigingen zijn noodzakelijk: Een nieuwe vloer, extra sanitaire voorzieningen en brede doorgangen die de leerlingen uitnodigen naar de kerkzaal te gaan. De gemetselde muren vertellen de geschiedenis van de kerk.

Het interieur vertelt een ander verhaal. In het hart van het gebouw staan speelse demontabele zitmeubels. Plekken om samen te werken, maar ook voor het individu. Het dynamische karakter van het ontwerp wordt gekenmerkt door gekleurde vlakken, die van de vloer op de wanden doorlopen. De keuze van de verlichting en het meubilair zorgt voor een warme uitstraling.