Aan de amstel

Skøll

De olympische en topsport-roeiers van roeivereniging Skøll, moesten voor een groot deel van hun trainingen uitwijken naar een andere locatie. Ook het botenhuis werd te krap voor de groeiende vereniging. Door een trainingsruimte toe te voegen op het dak van het kenmerkende bestaande gebouw aan de Amstel, is alles nu in huis opgelost.


Toen we aan de slag gingen met dit ontwerp, was ons al snel duidelijk dat we de opbouw anders wilden vormgeven dan het bestaande. Door een dakopbouw in dezelfde stijl toe te voegen zou het gebouw uit balans raken. Bovendien wilden we de opbouw in verband met de constructie licht houden zonder metselwerk en onderhoudsvrij zonder houtwerk. Dit gaf daarnaast de mogelijkheid om de ruimte van binnenuit zo transparant mogelijk vorm te geven voor een wijds uitzicht op de groene omgeving en over de Amstel.


Een ruimte waar hard gesport wordt heeft veel ventilatielucht nodig en omdat er vaak muziek bij aanstaat waren te openen ramen niet wenselijk. Een volledig ventilatiesysteem was financieel niet haalbaar, dus is er gekozen voor een grote hoeveelheid ventilatieroosters in de gevel. Door de afzuiging ontstaat er onderdruk in de ruimte waardoor de frisse buitenlucht naar binnenstroomt. Door de gehele gevel als een lamellenrooster op te bouwen vallen deze roosters weg in het totaalbeeld en bepalen de aluminium kozijnstijlen het ritme van de gevel. Een overstek refereert aan de overstekken van het bestaande pand en houdt iets van het invallende zonlicht in de zomer tegen.


De ruimte is van binnen neutraal gehouden en helemaal afgewerkt in krasvast zwart MDF, hierin zijn ook kasten en dergelijke weggewerkt. Tussen de trainingsruimte en de krachtsportruimte is een glazen wand geplaatst. Ook het akoestische plafond is zwart, wat de ruimte een stoere uitstraling geeft. Ook van buitenaf, als je op het maaiveld staat, is dit plafond bepalend voor de uitstraling van de opbouw.


In het bestaande pand was de dameskleedkamer nog een stuk kleiner dan die van de heren. Door de eerste verdieping her in te delen heeft iedereen nu dezelfde voorzieningen én is er ruimte gemaakt om de nieuwe toegangstrap naar de trainingsruimte in te passen. Als er feesten en andere evenementen zijn, kan deze trap afgesloten worden met een roldeur. In de kleedkamers is in het nieuwe tegelwerk een patroon van een wolf, het icoon van Skøll opgenomen.




opdrachtgever:
A.A.S.R. Skøll

locatie:
Amsterdam

start & oplevering:
2016-2018

projectstatus:
Opgeleverd

oppervlakte:
220 m2

uitvoerende partijen:
Aannemingsbedrijf STB

team:
Graham Kolk, Annegien van Dijk

overige adviseurs:
Strackee Bouwadviesbureau

fotografie:
Merijn Soeters

"Skøll was al jaren bezig deze opbouw voor elkaar te krijgen. Ze hadden een partij nodig die het proces kon versnellen én afronden. Door het vertrouwen dat we van hen kregen en onze technische kennis en pragmatische aanpak is het gelukt om dit in twee jaar af te ronden, ondanks het feit dat er gedurende het proces nog aanvullende fundraising nodig was. Heel tof dat we dit hebben kunnen waarmaken."

Annegien van Dijk

Partner/Architect van BRIQUE Architecten