Gymnasium van de 21e eeuw

Stedelijk Gymnasium Haarlem

Het Stedelijk Gymnasium is gevestigd aan het Prinsenhof in het hart van de Haarlemse binnenstad. Het gebouw bestaat uit twee delen, een klassiek gebouwdeel uit de negentiende eeuw en een moderner deel uit het begin van de twintigste eeuw, beiden een rijksmonument. Het gebouw uit 1863 is een typisch klassiek schoolgebouw uit de 19e eeuw. 

Toen stadsarchitect Buys, die zich schaarde achter de principes van de stijl, in 1924 de uitbreiding ontwierp waren de ideeën over onderwijs én architectuur dusdanig veranderd dat hij besloot dat deze aanbouw een heel ander karakter moest krijgen. 

Wij hebben het gebouw aangepast aan het onderwijs van de 21e eeuw. Het gebouw is verduurzaamd en transparanter geworden. In alle ramen is ofwel hoogwaardig dubbel glas of vacuümglas met een hoge isolatiewaarde gezet. Alle wanden zijn voorzien van isolatie aan de binnenzijde door voorzetwanden en ook de daken zijn geïsoleerd. Het gebouw is nu geschikt om gasloos te verwarmen.

opdrachtgever:
Stedelijk Gymnasium Haarlem

locatie:
Haarlem

start & oplevering:
2020-2023

projectstatus:
Opgeleverd

oppervlakte:
2665 m2

uitvoerende partijen:
Nico de Bont, Unica, Bureau Vandervorm

team:
Graham Kolk, Jamal Obbad, Suzanne Ellis, Nataly Wierenga, Liza Foppen, Vincka Struben, Hilda van Gortel

overige adviseurs:
ICS Adviseurs, Strackee Bouwadviesbureau, Noorman Advies, BBP, Basalt Bouwadvies BV, PhisiCon

fotografie:
Maarten Noordijk Photography

Er is ruimte gemaakt voor verschillende leervormen; bijvoorbeeld grote multifunctionele ruimten, voor drama of als collegezaal, leerling-werkplekken voor projectmatig werken en een multimedia-ruimte om video's op te nemen, online lessen te verzorgen en beeldmateriaal te verwerken. Ook buiten de leslokalen komen meer plekken, bijvoorbeeld om in groepjes te werken. Het gebouw bereidt zo de leerlingen voor op het vervolgonderwijs op de universiteit of het HBO. Voor de medewerkers komen er meer werkplekken en prettige vergaderruimten.

Aan de achterzijde van de school hebben we op een kleine binnenplaats een nieuw volume ontworpen, dat een aantal grotere ruimtes aan het gebouw toevoegt. Helemaal geconstrueerd in hout, duurzaam én goed te bouwen op de kleine bouwplaats. De gevel wordt van een prachtig warm roodbruin gekleurd zink, dat prachtig past bij het bestaande gebouw, mooi verouderd, geen onderhoud vraagt en laat zien dat het om een nieuwe aanbouw gaat. Op één plek aan het prinsenhof sluit het nieuwe zinken volume aan op de monumentale gevel en is er een kleine verwijzing naar wat er aan de achterzijde gebeurt.

Je komt binnen in de centrale hal van het symmetrische gebouw uit 1863. Door de wanden rondom en een zware monumentale bordestrap, oogde deze ruimte erg gesloten en weinig uitnodigend. Door deze ruimte aan één zijde te openen, maken we de verbinding met de nieuwbouw aan de achterzijde en met de kantoren van de medewerkers aan deze kant van de school.

Een fantastische trap, in een lichte ruimte door een groot daklicht, verbindt de verdiepingsvloeren van de nieuwbouw met een eigen verdiepingshoogte met het bestaande gebouw en is daarmee ook een herkenbare transitie van oud naar nieuw, van vroeger naar nu. Het bestaande interieur is rijk, met getoogde deuren, glas-in-lood, natuursteen en granito vloeren. Wij sluiten hierop aan door het toevoegen van een warm kleurenpallet en mooie materialen. Nieuwe grote ramen brengen daglicht in de gangen en openen de voorheen gesloten klaslokalen. Maatwerk meubilair en stijlvol los meubilair maken het beeld compleet.

Begane grond bestaand
Begane grond bestaand
Begane grond nieuw
Begane grond nieuw