below sea level

Moxy Amsterdam Airport

Als je een betaalbaar hotel zoekt op of bij een vliegveld, wil je wel eens wat anders dan efficiënt en sober. Op Schiphol kun je nu terecht bij Moxy Amsterdam Airport, een stylish budgethotel van Marriott. Van een voormalig kantoorgebouw, door architect Mulder Blauw aangepast tot hotel, hebben we een karaktervolle en hippe plek gemaakt met het thema "Sleep below Sea level". Een uitdagend klus, omdat de beschikbare budgetten wel overeen stemmen met die van een standaard hotel. Met originele oplossingen en slim gebruik van ongebruikelijke materialen hebben we een bijzondere sfeer gerealiseerd.

De lobby van ongeveer 500m2 bedient 200 kamers en is verdeeld in 4 zones, zoals elke Moxy. The Welcome is een uitnodigende dubbelhoge ruimte. Aan de ene kant een sfeervolle zithoek met op maat gemaakte haard, daar tegenover een antieke brommobiel die op drukke tijden dienst doet als extra incheckbalie. Boven je hoofd uitgelichte wolken van kippengaas die zachtjes bewegen. De klimwand is een knipoog naar het peil onder NAP: "Climb Above Sea level".

opdrachtgever:
IHCP

locatie:
De Hoeksteen, Hoofddorp (Schiphol)

start & oplevering:
2019-2020

projectstatus:
Opgeleverd

oppervlakte:
500 m2 m2

uitvoerende partijen:
IHCP, Van Vliet Interieurmakers

in samenwerking met:
Atelier Floor

team:
Henrikjan Haarink, Hilda van Gortel, Annegien van Dijk, Floor Duijndam

overige adviseurs:
Mulder Blauw

fotografie:
Isabel Nabuurs, Vero Visuals

Het hart van de lobby is de bar, in de Food & Beverage zone, waar ook de check-in is. Deze stoere bar is gemaakt van gekleurd MDF en staal met een draadglazen flessenrek erboven en heeft een uitgebreid cocktail station en is voorzien van slimme ovens om allerlei streetfood te bereiden. Het is de plek waar gasten elkaar ontmoeten en deze Moxy laat zien meer te zijn, dan een anoniem airport hotel.

The lounge is een grote ruimte om te ontbijten, wat te eten of te drinken, een spelletje te doen aan de custom-made mens-erger-je-niet- of tafeltennistafel. Er zijn fijne plekken aan het raam als je alleen of met zijn tweeën bent, een grote leestafel van een boomstam en gezellige zithoeken. Centraal in de ruimte hangt een groot scherm waar je alle insta-posts met #atthemoxy kan zien. Als de meubels aan de kant gaan, kan er gedanst worden; er is een professionele muziekinstallatie en verrijdbare DJ-booth.

Als je geen zin hebt in al die drukte kun je rustig wat lezen of werken in The Library, de stilste en rustigste hoek van de lobby. De leestafel is gevuld met dropjes, voor internationale waaghalzen die behalve onder zeeniveau slapen ook drop durven te proberen.

Het is altijd leuk om een Moxy te ontwerpen, een hotelmerk met een duidelijke identiteit gecombineerd met een locatie-specifiek thema. En bij Moxy mag dit over-the-top zijn. Toch wilden we niet vervallen in clichés als molens, klompen, tulpen en grachtenhuizen. Door het thema "sleep-below sea level" te kiezen, hier in de Haarlemmermeerpolder, zorgden we dat we echt locatie specifiek waren en niet naar Amsterdam hoefden te verwijzen.

Met banken gemaakt van damwandprofielen, een bank met spades als rugleuningen, de klimwand, natte voetafdrukken in de lift, regenwolken en -druppels en een waterprojectie heeft het een echt eigen karakter gekregen. Eén cliché hebben we echter met beide handen aangegrepen; boven twee tafels gemaakt van een fietsframe en barkrukken met trappers hangt een fiets aan de muur. Gecombineerd met verlichte letters vormen de wielen het het woord "GOOD". Good food, good night, good hotel!