In het park

Coornhertkade, Alkmaar

Wat is er mooier dan wonen aan het park? Inderdaad, wonen ín het park. Voor een tender aan de Coornhertkade in Alkmaar, uitgeschreven door de gemeente, was dit ons uitgangspunt. 

Voor het kavel van de voormalige Matthiasschool, grenzend aan Park Oosterhout, ontwierpen we twee paviljoenachtige woongebouwen in een groene omgeving. Door het gebied als onderdeel van het park te zien, verbetert de verbinding tussen wijk en groen en vormt het een entreegebied voor het park.


Met ontwikkelaar RED Concepts kozen we voor appartementen die een leven lang meegaan. Een mooie aanvulling op het eenzijdige woningaanbod van portiekflats en eengezinswoningen in de buurt. Geschikt voor alleenstaanden, gezinnen met kinderen, ouderen en mensen met een zorgvraag. 

opdrachtgever:
RED Concepts

locatie:
Alkmaar

start & oplevering:
2020

projectstatus:
Tender

team:
Team BRIQUE

fotografie:
Vero Visuals (renders)

"Uw inschrijving heeft met name op de onderdelen Stedenbouwkundige kwaliteit en Duurzaamheid zeer hoog gescoord. [...] De presentatie van uw plan liet niets te wensen over en geeft blijk van de grote inspanning die hiermee gemoeid is geweest. Wij hopen dat wij u bij een volgende herontwikkelingslocatie weer zullen treffen"

Gemeente Alkmaar, afdeling Vastgoed, Gronden en Duurzaamheid

Gebouw en woningen

De beide alzijdige georiënteerde bouwblokken zijn identiek, maar door de asymmetrische vorm te spiegelen en een genuanceerd kleurverschil hebben ze elk een eigen karakter. Ze lopen taps toe, zodat ze er slank uitzien op de koppen van het kavel en zijn breed aan de andere zijde, zodat ze een mooie begeleiding van de nieuwe straat en zichtlijn naar het park vormen. Op het einde van de straat is een kleine verblijfsplek die ook andere buurtbewoners uitnodigt het groene gebied te gebruiken. In de toekomst kun je van hier doorlopen naar een nieuw wandelpad langs het water.

Om de gebouwen niet alleen visueel maar ook een functioneel alzijdige te maken hebben we ervoor gekozen om aan drie zijden voordeuren te maken. De woningen op de begane grond worden ontsloten op de koppen en de appartementen op de verdieping hebben hun voordeur aan een klein en efficiënt trappenhuis met lift aan de straatzijde. Via deze hal zijn ook de bergingen voor de woningen bereikbaar.

Aan de zuidzijde zijn ruime tuinen gesitueerd en meanderende balkons waar ten minste plek is voor een eettafel met 6 personen. De openslaande deuren bieden een prachtig uitzicht op het park. De appartementen zijn allemaal flexibel indeelbare 3 of 4 kamerwoningen en geschikt voor elke levensfase. Drempelvrij en met brede deuren ook geschikt voor minder validen. Er is optioneel ruimte voor bijvoorbeeld een scootmobiel, een tweede badkamer en er kunnen (slaap)kamers met elkaar verbonden worden bijvoorbeeld t.b.v. mantelzorg.

Oog voor de toekomst

Nieuwe woningen kunnen niet anders dan duurzaam zijn. De kwaliteit van de architectuur en de flexibiliteit van de woningen zijn hiervoor de basis. Wij zijn ons bewust van de impact die de bouw heeft op natuur- en milieu. Gebouwen die nu gemaakt worden staan er over 50 jaar nog, vervuiling en uitstoot die nu veroorzaakt wordt heeft nog honderden jaren impact op onze leefomgeving.

Echt duurzame gebouwen zijn “likeable” en zowel financieel als emotioneel de moeite waard om te behouden. Daarom voegen onze gebouwen zich naar hun omgeving, stralen ze een ongedwongen vanzelfsprekendheid uit en verouderen ze gracieus.

Het duurzaam gebruik van energie is eveneens een belangrijke factor. Door grote glasoppervlakken op het zuiden warmen de woningen op in de winter en is er veel daglicht. In de zomer worden deze afgeschermd door de bovenliggende balkons en geïntegreerde zonwering. De woningen worden aangesloten op het lokale warmtenet en door het plaatsen van zonnepanelen op het groene dak wordt de elektriciteit lokaal opgewekt.

Wij hebben een paar elementen uit de te slopen school gekozen om her te gebruiken in de woningen. Zo maken we de principes van circulair bouwen herkenbaar en verbinden we de woningen met de historie van de plek. Paneeldeuren geven appartementen karakter en hardstenen traptreden gebruiken we als vensterbanken. Het kunstwerk op de gevel van de school plaatsen we terug op de gevel en van de stoeptegels op het plein maken we een stapelmuurtje als afscheiding van de parkeerplaatsen. Het terrein en de tuinen worden grotendeels onverhard. Het water dat op de verharding valt wordt geïnfiltreerd. De beplanting op het terrein stemmen we af op de lokaal aanwezige beplanting zodat we de juiste insecten en vlinders hiermee faciliteren. Lage struikjes en struweel zijn een ideale schuilplek voor bijvoorbeeld egels.

De beste plannen ontstaan in samenwerking

Vertrouwend op elkaars expertise en met alle informatie en belangen op tafel, hebben BRIQUE en RED concepts samen dit plan gemaakt, waarbij kwaliteit en financiën beide op realistische wijze zijn gewogen. Helaas was het niet genoeg om deze tender te winnen, en zoals vaker, heb je ook hierbij niets aan de tweede plaats. We zijn blij met het feit dat we met name op de onderdelen Stedenbouwkundige kwaliteit en Duurzaamheid zeer hoog gescoord hebben en dat ook onze presentatie van het plan in goede smaak is gevallen. We hebben hiermee een mooie start gemaakt met deze samenwerking en gaan snel aan de slag met een het vinden van een volgende locatie om een bijzonder plan voor te maken.