Mediahart

Bibliotheek Hilversum

Hilversum brengt haar media-hart naar de stad met een multimediale bibliotheek aan de Kerkbrink, als stedelijke huiskamer voor jong en oud, creatieven en makers, lezers en dromers.

Geheel in lijn met de tijdgeest maakt de nieuwe multimediale bibliotheek gebruik van een bestaand gebouw, winkelpassage de Gooische Brink, in de jaren '90 zorgvuldig ontworpen door architect Hans Ruijssenaars. Hoe zetten we hier de nieuwe bibliotheek neer als een vanzelfsprekend onderdeel van het reeds bestaande stedelijke weefsel én iconisch media-hart midden in het centrum van de stad?

Het is een ingewikkelde opgave door een uitgebreid programma, veel betrokken partners en andere stakeholders in een bestaand gebouw, maar met een belangrijk doel: een fantastische plek waar iets te beleven valt voor alle Hilversummers. We kiezen voor eenvoud en vanzelfsprekendheid in het ontwerp. Zo maken we juist de zichtbaarheid van de bibliotheek vlijmscherp en dienen we het gebruik én het proces.

opdrachtgever:
Bibliotheek & Volkuniversiteit Hilversum

locatie:
Hilversum

start & oplevering:
2023

projectstatus:
Definitief Ontwerp

oppervlakte:
5500 m2

team:
Hilda van Gortel, Liza Foppen, Graham Kolk, Nataly Wierenga, Annegien van Dijk

overige adviseurs:
Strackee Bouwadviesbureau, Merosch, IGG Bouweconomie, Mijksenaar, Clemens lichtadvies

Entree in het hart van de passage voor behoud van levendigheid
Entree in het hart van de passage voor behoud van levendigheid

De bibliotheek maken we tot een natuurlijk element binnen het stedelijk weefsel, als onderdeel van de winkelpassage met haar herkenbare eigen architectuur. Een complexe onderneming met strakke tijd en budget kaders, te midden van een constant evoluerend medialandschap. Daarom zetten we in op ruimtelijkheid: een plek die ruimte biedt aan voortdurende ontwikkeling.

De hoofdingang komt in het hart van de passage, zodat bezoekers van de bibliotheek de passage optimaal gebruiken en levendig houden. Het gebouw is herkenbaar als bibliotheek, mediawerk- plaats en huiskamer van de stad, doordat je kunt zien wat er binnen allemaal gebeurt en door interactieve onderdelen op projectieschermen op de gevel. Door het gebouw vorm te geven met de zichtbaarheid van het programma als doel, representeert het de bibliotheek, haar partners én het media-karakter van de stad. Dit levert een gebouw op dat een eigen herkenbaar gezicht in de stad heeft en dat voortdurend opnieuw vorm en betekenis krijgt.

Op elk stramien iets nieuw te zien analoog aan ritme van winkels
Op elk stramien iets nieuw te zien analoog aan ritme van winkels

Om de winkelpassage levendig te houden is het belangrijk de gevel van de bibliotheek op de begane grond als het ware te programmeren als een rij winkels. Op elk stramien is iets nieuws te zien en te beleven, een voorproefje van het rijke programma dat de bibliotheek biedt. Een gevel met grote glazen vlakken creëert een helder kader, waarachter duidelijk herkenbare onderdelen van de bibliotheek, zichtbaar zijn.

Verbindende elementen
Verbindende elementen
Globale indeling
Globale indeling

Een bibliotheek is het meest publieke en inclusieve gebouw van de stad. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich er welkom en op zijn gemak voelt. Behalve dat het gebouw integraal toegankelijk is voor een divers publiek, is ook de uitstraling en de sfeer van het gebouw inclusief. Een bibliotheek moet niet imponeren, maar er moet voor iedereen een plek zijn die “past”. Daarom maken we een variatie aan plekken en sferen. De sfeer is levendig en vriendelijk. Een gezellige huiskamer, waar je op een bank of luie stoel kan zit- ten. Rustige werkplekken met ruime lege tafels. Een speelse, uitdagende en gezellige jeugdafdeling, die de rust op andere afdelingen niet verstoord. Op je reis door het gebouw kom je beschutte ruimtes tegen om je terug te trekken en grote ruimtes waar je anderen als vanzelfsprekend ontmoet.

De planning is om in de loop van 2025 te starten met de uitvoering.

Impressie Media-café
Impressie Media-café
Gooische Brink aan de zijde Kerkbrink (foto door derden)
Gooische Brink aan de zijde Kerkbrink (foto door derden)
Gooische Brink aan de zijde Kerkstraat (foto door derden)
Gooische Brink aan de zijde Kerkstraat (foto door derden)
Hart van de Gooische Brink  (foto door derden)
Hart van de Gooische Brink (foto door derden)